October 2017 Current Affairs for IBPS PO, IBPS RRB, IBPS Clerk Part 1

These days Current Affairs plays an important role in all Government Examinations. So, we are helping you to get a compiled Current Affairs at one place where you can able to read and learn Current Affairs of all the months. In our last post of Current Affairs we uploaded September 2017 Current Affairs and now in this Post we are providing you a October 2017 Current Affairs. These are most important Question and Answers of October 2017 Current Affairs. 

October 2017 Current Affairs

Here is the Questions List of October 2017 Current Affairs:


October 2017 Current Affairs

1. Which city is hosting the Global Wildlife Programme (GWP) conference 2017 ??

Ans: New Delhi

2. Jagan Kumar is associated with which of the following sports ??

Ans: Motorcycle Racing

3. Indian Football team is qualified for the AFC U-16 Championship to be held in ??

Ans: Malaysia

4. Katarniaghat Wildlife Sanctuary is located in which state ??

Ans: Uttar Pradesh

5.  Book titled “A to Z of Financial Management in Autonomous Institutions” is authored by ??

Ans: Rajat Bhargava

6. Aeris communications has entered into the partnership with which telecom operator to provide packaged of Internet of Things ??

Ans: BSNL

7.  President of India Shri Ram Nath Kovind declared the Rural area of which of the following states as Open Defecation Free (ODF) during his recent visit ??

Ans: Gujarat

8.  CARA Stands for ??

Ans: Central Adoption Resource Authority

9. Which city to host the 14th India-EU summit 2017 ??

Ans: New Delhi

10. Jagmeet Singh is elected the leader of New Democratic Party, a major political party based in ??

Ans: Canada

11. India has opened immigration check posts along the borders with which country recently ??

Ans: Myanmar

12.  Which state is going to host 3rd India International Science Festival (IISF) 2017 ??

Ans: Tamil Nadu

13. Which neighbouring countries of India marked its 68th National Day on October 1, 2017 ??

Ans: China

14. Which has been adjudged best “Swachh Iconic Place” in India as on October 1, 2017 ??

Ans: Meenakshi Sundareswarar Temple (Tamil Nadu)

15.  Who is the brand ambassador of Swachh Andhra Mission ??

Ans: P V Sindhu

16. Recently, President of India appointed a commission to examine sub categorisation of Other Backward Class (OBC) headed by ??

Ans: G Rohini

17. NITI Aayog host Global Entrepreneurship Summit (GES 2017) in which city ??

Ans: Hyderabad

18. Which of the following Union Ministry has been adjudged as the best department for its contribution during Swachhta Pakhwada ??

Ans: Ministry of Health and Family Welfare

19. Yatra OnlineInc. has tied up with which company to bring the hospitality firm inventory on its platform ??

Ans: OYO

20. Which will be the first big state after GOA to use Electronic Voting Machine (EVM) with WPAT ??

Ans: Gujarat

21. Which city is hosting the third edition of Women of India Organic Festival ??

Ans: New Delhi

22. Which country to host the 6th Edition of World Government Summit (WGS) ??

Ans: United Arab Emirates (UAE)

23. Brenda Hole sworn as a First Female President of Supreme Court in ??

Ans: United Kingdom

24. Which Government has implemented the Chief Minister’s Skill Promotion and Skills Scheme to provide employment oriented training to the youth ??

Ans: Madhya Pradesh

25. Which country and India will going to undertake a Joint Tiger Census in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries for the first time ??

Ans: Nepal


26. Whho became the world’s most followed leader on Twitter ??

Ans: Donald Trump

27. India and Ethiopia signed an agreements on Media, Communication and Trade to boast bilateral ties. The Capital and Currency of Ethiopia ??

Ans: CapitalAddis Ababa                    Currency– Ethiopian birr

28. Which high-level committee constituted by Indian Govt. for proper management of water resources in the North-East region ??

Ans: Rajiv Kumar Committee

29. Which Digital Payment Firm announced its partnership with IRCTC Rail Connect for Ticket Booking ??

Ans: MobiKwik

30. Where did the Union Minister of Tourism has started “Paryatan Parv” to promote tourism across India ??

Ans: Delhi

31. Which country launched the World’s Largest Nuclear-Powered Icebreaker ship named “Sibir” ??

Ans: Russia 

32. Which state comes up with India’s first ever Industrial Training Institute for Divyangans ??

Ans: Assam

33. India received first ever shipment of crude oil from which country with State owned Indian Oil importing 1.6 million barrels at the Paradip Port of Odisha ??

Ans: USA

34. Name the new chairman of National Highways Authority of India ??

Ans: Deepak Kumar

35. Name the State govt. launched “Mathru Poorna” Scheme for pregnant women ??

Ans: Karnataka

36. Union Cabinet approved the Extradition Treaty between India and Lithuania. The Capital and Currency of Lithuania ??

Ans: CapitalVilnius            CurrencyEuro

37. Which telecom firm received Ghana’s approval for the merger between its Ghana arm and Millicom Ghana (Tigo) ??

Ans: Bharti Airtel

38. Which country inaugurated the 8th Conference of Association of SAARC speakers and parliamentarians ??

Ans: Sri Lanka

39. Bangladesh signed an loan deal with India for its infrastructure and social sector development ??

Ans: $4.5 billion

40. Carlos Nuzman is Chairman of Olympic Committee of which country ??

Ans: Brazil

41. Pooja Kadian is associated with which sports ??

Ans: Wushu

42. John Hasting retires from Cricket, he is a fast bowler of which country ??

Ans: Australia

43. Recently, The Queen’s Baton for the 2018 Commonwealth Games arrived in India. The Games will be held in which country ??

Ans: Australia

44. Which City of India hosting the first ever ASEAN-India Music Festival ??

Ans: New Delhi

45. Which State ISRO will setup a research center for start-ups, entrepreneurs, environmentalists and academicians ??

Ans: Guwahati, Assam

46. India’s First Online Bidding Platform for residential and commercial properties is announced to launch by which company ??

Ans: Magicbricks

47. The European Investment Bank signed an loan pact of how much amount with India for Bangalore Metro Rail Project Phase 2 ??

Ans: 300 million Euros

48. Under the programme “Ek Bharat, Shrestha Bharat” which states signed an MoU to boost cultural ties ??

Ans: Uttar Pradesh, Meghalaya and Arunachal Pradesh


All the above ones are the October 2017 Current Affairs. Soon we are going to post some November 2017 Current Affairs which are very important for your various upcoming exams so till then enjoy learn these October 2017 Current Affairs.


Soon we’re going to upload part 2 of October 2017 Current Affairs so stay tuned to Lokispot !!

Please follow and like us:

One Reply to “October 2017 Current Affairs for IBPS PO, IBPS RRB, IBPS Clerk Part 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *